De Bevrijding

Over de bevrijding van de gemeenten Valkenswaard en Waalre heeft de stichting veel informatie verzameld. Op onze website proberen we beknopt een overzicht hiervan weer te geven. Mocht u na het lezen ervan nog vragen hebben of u bent op zoek naar specifieke informatie, neem dan gerust contact met ons op. Misschien kunnen we u d.m.v. onze archieven helpen.

We hebben de bevrijding op deze website opgedeeld in hoofdstukken:

De Gezichten

Hier onder lichten we wat personen toe die een verhaal hebben die te maken heeft met de gemeenten Valkenswaard en Waalre 1940-1945. In onze archieven zitten honderden personen, en we kunnen ze helaas niet allemaal belichten. Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op.

John Ormsby Evelyn Vandeleur

Deze man, beter bekend als JOE, was gedurende de oorlog commandant van de Irish Guards battlegroup in de rang van Lieutenant-Colonel. Na de verovering van Brug 9 in Lommel, werd deze door de Britten omgedoopt tot “Joe’s Bridge’. Na de oorlog bleef hij militair bij de Irish Guards waar hij opklom tot de rang van Brigadier. Op zijn grafsteen staat slechts het volgende vermeld: J.O.E.V. 1904 -1988 an Irish Guardsman.

Source: Archief Irish Guards

Captain Ronald David Hutton

Ronald Hutton had de leiding over een sectie genisten van het 16de Field Squadron Royal Engineers. Deze waren verbonden aan de Irish Guards battlegroup. In de haast van het veroveren van Joe’s Bridge, had Captain Hutton. niet de beschikking over zijn mannen. Met een groep aangewezen onervaren Irish Guards haalde hij alle explosieven van de brug.

Source: Collectie Stichting

Source: Collectie Stichting

Flight Lieutenant Donald Love

Donald Love was een gevechtspiloot bij de Rpyal Air Force. De Guards Armoured Division had R.A.F. mensen in hun voorhoede om de ondersteunende luchtgevechten vanaf de grond te sturen over de radio. Donald had deze baan genomen omdat zijn voorganger een makkelijk baantje had gehad in de opmars naar Brussel. Donald kwam echter zwaar onder vuur bij de opmars naar Valkenswaard en was blij toen hij weer plaats kon nemen in zijn gevechtsvliegtuig.

Source: Collectie Stichting

Major David Arthur Peel

Major Peel was commandant van het squadron tanks dat voorp ging bij de verovering van Joe’s Bridge. Samen met Lt.-Col. Vandeleur bedacht hij in een korte tijd een slim plan om de brug intakt in handen te krijgen. Met deze actie zou de major het Military Medal verdienen. Deze hoge Britse onderscheiding zou hij echter postuum ontvangen. De dag na de verovering van Joe’s Bridge zou Major Peel sneuvelen tijdens een Duitse tegenaanval op deze brug.

Captain Edward Rawlence

Edward Rawlence was de transport officier van de Irish Guards. In de nacht van 10 september kreeg hij gedurende een motorrit richting Joe’s Bridge een ongeval. Hierdoor lag hij in de ochtend van 11 september in de gewondenpost met geheugenverlies en twee gebroken vingers. Tijdens de Duitse tegenaanval die ochtend, liep hij uit de gewondenpost en ging gewapend met een PIAT (Brits anti-tankwapen) de Duitse tanks te lijf. Hij overleefde dit echter niet.

Source: Archief Irish Guards

Sergeant Ronnie Steer

Sergeant Steer was tankcommandant van één van de drie tanks van de Irish Guards die tijdens de verovering van Joe’s Bridge naar de overkant stormde. Onder zwaar dekkingsvuur zou de sergeant zijn tank de tweede tank zijn die de brug zou bestormen. Echter de eerste tank raakte de muur van een gebouw en viel stil. Sergeant Steer racete de tank voorbij en bereikte met zijn tank als eerste de overkant. Hierop vluchte de Duitsers in paniek weg.

Source: Collectie Stichting

Source: Collectie Andrew Oglesby

Lieutenant John Quinan

Lieutenant Quinan was de commandant van één van de negen Irish Guards tanks die werden uitgeschakeld tijdens de opmars naar Valkenswaard. Toen zijn tank geraakt werd klom hij uit zijn tank en werd door een granaatscherf geraakt in zijn been. Hij kroop direct in een achterop komende tank en bracht deze in veiligheid. toen een andere tankcommandant gewond raakte nam hij deze tank over. Hij liet zijn verwonding pas behandelen nadat alle gevechten waren afgelopen.

Source: Collectie Stichting

Sergeant Bertie Cowan

Tijdens de opmars richting Valkenswaard liepen de Guards in een Duitse hinderlaag en werden er negen tanks van de Irish Guards uitgeschakeld. Bertie Cowan zag een Duits geschut verstopt in de bossen. Hij wist deze als tankcommandant met een enkel schot uit te schakelen en de Duitse bemanning gaf zich aan hem over. Sergeant Cowan nam de Duitsers mee achter op zijn tank en deze wezen nog twee stuks geschut aan. ook deze wist de sergeant uit te schakelen.