De bevrijding van Valkenswaard

Op 17 september 1944 start bij de brug in Lommel de operatie Market Garden. Het plan was zeer ambitieus en snelheid was van cruciaal belang. Vanuit België moeten de grondtroepen van de geallieerden oprukken naar Arnhem. Op de route lagen diverse bruggen. Een deel van deze bruggen zou door parachutisten veilig gesteld worden en zo zouden de Britten binnen drie dagen in Arnhem moeten zijn.

Het doel van 17 september was Eindhoven. Om 14.00 uur vlogen de vliegtuigen over de lange colonnes tanks en voertuigen van de grondtroepen van de Geallieerden bij Lommel. Tegelijkertijd openden ongeveer 350 kanonnen het vuur op Duitse stellingen. Om 14.25 uur zetten tweehonderdveertig veldkanonnen een gecoördineerd barrage vuur neer van achthonderd meter breed en acht kilometer lang aan weerszijden van de weg Lommel – Valkenswaard. Dit was het signaal voor de grondtroepen om te beginnen met hun aanval.  

Direct achter het gordijn van granaten vertrokken de eerste tanks van de Irish Guards richting Valkenswaard. De eerste kilometers verliepen zoals gepland, echter al snel reden de tanks van de Irish Guards in een Duitse hinderlaag. Deze hinderlaag was gelegd door de Duitsers onder bevel van luitenant Vinke van kampfgruppe Walther. Door een groot deel van tankcolonne voorbij te laten rijden en pas daarna het vuur te openen wisten de Duitsers binnen twee minuten al negen tanks uit te schakelen. Felle infanterie gevechten braken daarbij uit, waarbij luchtsteun werd verkregen van Typhoon vliegtuigen.

Het 2nd Devonshire regiment was belast met het zuiveren van de bossen aan weerszijde van de weg en hoewel deze vooraf fel gebombardeerd waren, kwamen ook zij in gevecht met de Duitsers. Aan beide zijden werden zware verliezen geleden.

Enkele tanks van de 15th en 19th Kings Royal werden verloren door mijnen die de Duitsers vooraf langs de weg hadden geplaatst. Door het vuuroverwicht van de Britten was de situatie voor de Duitsers niet meer houdbaar. Pas bij het vallen van de avond  bereiken de geaillieerden Valkenswaard. 

Op dat moment staat Valkenswaard in brand door de vliegtuigen die de sigarenfabrieken hebben bestookt. Dit omdat men dacht dat de Duitsers zich hierin schuil hielden. De mannen van de Household Cavalry en Irish Guards treffen hun beveiligingsmaatregelingen om Valkenswaard te verdedigen tegen een evntuele Duitse tegenaanval. De voorhoede zou moeten doorstromen richting Eindhoven echter door de vertragingen van de dag is het inmiddels donker. Ook komen de Devons niet tot aan Valkenswaard waar ze zoals afgesproken de verdediging van het dorp zouden overnemen. De opmars stopt die avond in Valkenswaard.

Meer weten?

In ons boek “The road to Valkenswaard” komt deze episode uitgebreid aan bod. Deze is te bestellen via info@erfgoed40-45.nl

De volgende boeken zijn ook erg informatief:
* Autumn Gale/ Herbst sturm – Jack Didden en Maarten Swarts http://www.autumngale.com/nl/
* Kampfgruppe Walther and Panzerbrigade 107 – Jack Didden en Maarten Swarts http://www.autumngale.com/kampfgruppe-walther/
* De brug tot Market Garden – J. Israël

De Britse artillerie beschiet vanuit België de Duitse stellingen.
(Source: Imperial War Museum © IWM B9985 )

De tanks van de Irish Guards lopen al snel in de hindelaag die de Duitsers hebben voorbereid. (Source: Imperial War Museum © IWM BU925 )