13 September 1944

De Britten zijn druk bezig met het voorbereiden van hun aanstaande operatie Market Garden. Om alles beter te kunnen laten verlopen bestookt de Britse artillerie de onderkende Duitse stellingen.

Hierbij treffen zij langs de Luikerweg ten zuiden van Borkel het hoofdkwartier van de Luftwaffe Jäger Battalion z.b.V. 6. Hierbij komt de commandant van deze eenheid Majoor Walter Veit om het leven. Naast hem sneuvelen ook de luitenant Heinrich Herbeck, Gefreiter Heinz Zabel en Uffizier Hans Meier.

Ook vielen er granaten in de dorpskern van Aalst. Hierbij werd het dak van de pastorie geraakt. In de Gestelschestraat werden de heer en mevrouw van der Sande getroffen. Beiden stonden om het moment van de beschieting in hun tuin. Mevr. Van de Sande verteld hier jaren later het volgende over:

“Door de granaatinslag lagen alle deuren uit de keukenkastjes. Ik en mijn moeder bevonden zich daar maar hadden geen schrammetje. Ook mijn gehandicapte broer die bij het raam zat had de hele pui met glas en stenen over zich heen gekregen maar mankeerde ook niets. Mijn vader was gewond en moest naar het ziekenhuis en miste hierdoor de bevrijding en maakte het bombardement op Eindhoven hierdoor mee wat hem erg zwaar viel. Mijn oom en Tante waren opslag dood omdat de granaat voor hun voeten viel.”

Er werden meerder woonhuizen getroffen in Aalst door de beschietingen. In de Emmastraat werd het huis van de familie Hurkens getroffen. Hun vierjarige dochter Marietje kwam hierbij om het leven. Verder waren er in het dorp nog diverse gewonden te betreuren.

Op een foto van de bakkerij scheepers die genomen is tijdens de bevrijding op 18 september 1944, is duidelijk de inslag te zien die het pand op 13 september had opgelopen.

Meer weten?

In ons boek “The road to Valkenswaard” komt deze episode uitgebreid aan bod. Deze is te bestellen via info@erfgoed40-45.nl

Het volgende boek is ook erg informatief:
* Aalst-Waalre in oorlogstijd- R.Bogaars en J. Wallinga

Inslag bij Bakerij Scheepers.
(Source: Collectie van der Poll)

Inslag in het patronaatsgebouw van Aalst. (Source: Collectie Stichting)

Major Veit.
(Source: Collectie Stichting)

Leutnant Herbeck tijdens verlof. (Source: Collectie Stichting)

Bidprentje voor familie v.d. Sande. (Source: Collectie Stichting)