Naam: Gerardus Majella van Zon

Geboorte datum:            28-03-1921
Geboorte plaats:             Valkenswaard

Sterfdatum:                      16-01-1944
Plaats van overlijden:    Bochum, Dld.

Gerardus was het oudste kind uit het gezin Van Zon en woonde in de Meerstraat op nummer 10 te Valkenswaard.

Gerardus was sigarenmaker bij de Willem II fabrieken en kwam in het kader van de Arbeidseinsatz in 1942 in Mülheim bij Wuppertal terecht. Daar werkte hij samen met een andere man uit Valkenswaard genaamd Harrie van Osch bij de Duitse spoorwegen. Harrie verongelukte bij het rangeren van de treinen en verloor beide benen als gevolg daarvan.

Gerardus probeerde enkele malen te vluchten maar werd steeds weer opgepakt. In 1943 probeerde hij wederom te vluchten echter werd hij vlak bij Venlo weer in de kraag gegrepen. Ditmaal belande hij in de strafgevangenis te Bochum.

In de gevangenis werd opgetekend dat Gerardus aan T.B.C. leed en hij bracht enige tijd door in de ziekenboeg van de gevangenis. De moeder van Gerardus is haar zoon gaan bezoeken in de gevangenis wat een hele reis was destijds. Onderweg werd haar trein beschoten en in Bochum onderging ze enkele bombardementen. In de week dat ze in Bochum verbleef heeft ze haar zoon tweemaal kunnen bezoeken.

In 1944 ontving de familie een brief dat Gerardus was overleden aan ziekte. Of dit nu de T.B.C. was of mishandeling is nooit bekend geworden. Een combinatie van de twee is een grote mogelijkheid.