Naam: Gerardus Werts

Geboorte datum:           
12-09-1908
Geboorte plaats:             Heeze

Sterfdatum:                      03-05-1943
Plaats van overlijden:    Eindhoven

De familie Werts woonde aan de Maastrichterweg 41 te Valkenswaard.

Gerardus werkte voor de firma  Mignot en De Block in Eindhoven. Zoals iedere ochtend gin Gerardus ook in de ochtend van 3 mei 1943 op zijn fiets naar zijn werk. Die dag werd er landelijk gestaakt als protest tegen de Duitse bezetters. Deze hadden onlangs bepaald dat alle Nederlandse militairen terug moesten keren in krijgsgevangenschap.

Ook in EIndhoven werd gestaakt. De Duitsers traden hier tegen hard op. Ze sloten de Emmasingel werd aan twee zijde afgesloten en iedereen die zich daar bevond werd richting een arrestanten wagen gedwongen en opgeladen. Gerardus bevond zich voor de deur van zijn werkgever en werd mee afgevoerd. Bij het hoofdkantoor van Philips zetelde het Standgerecht. Hier werden 7 willekeurig gekozen arrestanten voorgeleid die als waarschuwing moesten dienen. Gerardus was één van de gekozen arrestanten. Het gerecht was een schijnvertoning omdat de uitkomst al vast stond. De stakers werden ter dood veroordeeld en buiten op het terrein van Philips geëxecuteerd. Om de andere stakers af te schrikken moesten de lichamen daar ook enige tijd blijven liggen. Op de plaats van de executie staat tegenwoordig een gedenkteken.

De vrouw van Gerardus die op dat moment zwanger was van hun derde kind, kreeg geen officieel bericht van de Duitsers over wat er gebeurd was. Nadat haar man niet thuis kwam van het werk heeft ze veel moeite gedaan om te achterhalen wat er gebeurd was. Via iemand die het had gelezen in de krant moest ze vernemen dat haar man dood was geschoten.