Naam:                              Henricus Josephus van der Sande

Geboorte datum:            17-08-1889
Geboorte plaats:             Waalre

Sterfdatum:                      13-09-1944
Plaats van overlijden:    Waalre

Nadat de Britse legers op 10 september 1944 de Nederlandse grens ten zuiden van Valkenswaard hadden bereikt, zwelde het oorlogsgeweld in de regio aan. De Duitsers richtte hun verdedigingen in en de Britten bestookten deze met hun vliegtuigen en artillerie.

In de avond van 13 september probeerden de Britten de Duitse stellingen ter hoogte van het riviertje de tongelreep op de grens van Eindhoven en Aalst onder vuur te nemen. De granaten misten echter doel en vielen in de bebouwde kom van Aalst.

Op het moment dat de granaten vielen waren de heer Henricus van der Sande en zijn vrouw Cornelia Sanders in de tuin van hun woning in de Gestelsestraat aan het wandelen. Een Engelse granaat viel vlak bij het echtpaar en ze waren op slag dood. In de Emmastraat werd de 6-jarige Marietje Hurkens dodelijk getroffen. Verder waren er nog vele gewonden en veel schade in het dorp.

Een nichtje van het echtpaar vertelde het volgende:

Door de granaat inslag lagen alle deuren uit de keuken kastjes. Zij en haar moeder bevonden zich daarmaar hadden geen schrammetje. Ook een gehandicapte broer die bij het raam zat had de hele pui met glas en stenen over zich heen gekregen maar mankeerde ook niets. Haar Vader was gewond en moest naar het ziekenhuis en miste hierdoor de bevrijding en maakte het bombardement op Eindhoven hierdoor mee wat hem erg zwaar viel. Haar oom en Tante waren opslag dood omdat de granaat voor hun voeten viel.