Naam: Martinus Stamps

Geboorte datum:            11-10-1900
Geboorte plaats:             Best

Sterfdatum:                      01-01-1945
Plaats van overlijden:    Eindhoven (Sint Josephziekenhuis)

Martinus woonde met zijn gezin aan de Westerhovenseweg te Dommelen.  Hun zoon Albert was betrokken bij het ongeluk waarbij Frans Bosmans overleed. De jongens waren aan het spelen met benzine van de Britse militairen. Toen de vlammen te hoog werden duwde ze in paniek benzine cans om en hierbij raakte Albert gewond en Frans Bosmans overleed later aan zijn verwondingen.

Op 1 januari 1945 voerde de Duitsers nog een groot luchtoffensief uit genaamd operatie Bodenplatte. Hierbij stuurde ze een grote vloot vliegtuigen richting de bevrijde gebieden om zoveel mogelijk vliegvelden en logistieke lijnen van de geallieerden te vernietigen. Bij het huis van de familie Stamps stond een groep Britse militairen die vermoedelijk gespot waren door één van de Duitse vliegtuigen. Dit toestel zette de aanval in. Moeder Stamps vluchtte met de kinderen de kelder in. Martinus was op dat moment op het toilet dat zich nabij de achterdeur bevond. Een kogel ging door de achterdeur en het toilet en raakte Martinus in zijn kuit.

Zodra het vliegtuig zijn aanval had afgebroken snelde de Britse militairen Martinus naar het Sint Josephziekenhuis in Eindhoven. Daar was het vanwege de grootschalige Duitse aanval een grote drukte. De verwonding van Martinus werd hierbij niet als zeer ernstig gezien en moest een lange tijd wachten. Diezelfde avond is hij aan zijn verwonding overleden.