Naam: Adrianus Sol

Geboorte datum:            19-02-1876
Geboorte plaats:            Bladel

Sterfdatum:                      17-09-1944
Plaats van overlijden:    Valkenswaard

Adrianus had een café mét weegbrug tegenover het Station aan de Sportstraat 19 (Nu Frans van Beststraat) te Valkenswaard. De weegbrug kon men in de stoep laten verzinken. 

 

Op 17 september kwam het einde van de oorlog dichterbij en werd de bevrijding ingezet van Valkenswaard. Meneer Sol zat in de schuilkelder van Hotel du Commerce van de familie van Grootel.

Hij wilde graag kijken hoe zijn café er bij lag omdat er veel vliegtuigen overkwamen. Terwijl hij zich buiten de schuilkelder begaf is hij geraakt in zijn maag. Hierop is hij teruggebracht naar Hotel du Commerce. Het duurde (te) lang voordat hij naar Carolus overgebracht kon worden. In Carolus werden slachtoffers gebracht zodat ze goed mogelijk geholpen konden worden. Adrianus Sol is diezelfde nacht gestorven aan zijn verwondingen.  

 

Mevrouw Sol is uiteindelijk 80 jaar geworden en gestorven op 18 januari 1960. Het café is uiteindelijk in 2001/2002 afgebroken en daarvoor in de plaats is een appartementencomplex gebouwd. Men wilde de nostalgie behouden/laten terugkomen in de nieuwbouw maar uiteindelijk heeft het appartementencomplex een moderne uitstraling gekregen en leeft de historie voort in de geschiedenis…