September 2023

September staat voor de gemeentes Valkenswaard en Waalre in het teken van de bevrijding. Dit jaar zijn de gemeentes 79 jaar geleden bevrijd en dat wordt met verschillende evenementen herdacht.

Op 17 september 1944 werd Valkenswaard bevrijd en een dag later op 18 september werd Aalst-Waalre bevrijd. Dit gebeurde tijdens operatie Market Garden, een gewaagd plan om de oorlog zo snel mogelijk tot een einde te brengen. Er werden op verschillende plekken van Eindhoven tot Arnhem parachutisten gedropt die strategisch gelegen bruggen moesten veroveren en deze vasthouden totdat er verlossing kwam. Deze verlossing kwam in de vorm van het Engelse 30th Corps. Deze zouden via Valkenswaard en Aalst-Waalre doorstoten naar Eindhoven met als einddoel Arnhem. Dit einddoel zouden ze alleen nooit bereiken, het plan was te ambitieus en de Duitsers boden veel meer weerstand dan verwacht. Voordat het 30th Corps Valkenswaard had bereikt raakte het al in de problemen, ze belandde in een Duitse hinderlaag die hen veel tijd en slachtoffers kostte. Hierdoor werd Valkenswaard in de avond van 17 september pas bevrijd terwijl dit eigenlijk al veel sneller had moeten gebeuren. Ook Aalst-Waalre werd pas de dag erna bevrijd, ook dit had eerder moeten gebeuren. In Aalst kwamen de Engelsen ook veel Duitse tegenstand tegen waardoor ze nog meer vertraging opliepen.

Om deze operatie, de bevrijding en de daarbij gebrachte offers te herinneren en te herdenken zijn er in september verschillende evenementen. Wij als stichting zijn bij deze evenementen aanwezig om kennis en verhalen te delen, maar natuurlijk ook om vragen te beantwoorden. Hieronder staan de evenementen waar wij aanwezig zijn en alle bijbehorende informatie. Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Zondag 17 september

Zoals u hierboven al las is Valkenswaard op 17 september, echter zijn wij als stichting op die dag in Aalst-Waalre aanwezig bij het gemeentehuis. Hier is een 112-evenement, hier zullen allerlei historische voertuigen van de hulpdiensten aanwezig zijn. Ook zijn er verschillende activiteiten en zijn er ook nog stands die in het teken staan van Waalre 100 jaar want, ook dat is dit jaar. Wij zijn als stichting ook aanwezig met onze eigen stand. We brengen meerdere voorwerpen mee die te maken hebben met de bevrijding van Valkenswaard en Waalre, ook brengen we oorlogsverhalen mee die we graag met u delen zodat deze niet vergeten worden, maar dat is niet alles ook zal er een voertuig uit de Tweede Wereldoorlog bij onze stand aanwezig zijn om een beeld te geven met wat voor materiaal de Engelsen ons 79 jaar geleden bevrijdde. Hieronder staan de tijden van het evenement en het adres. 

Mocht u meer informatie over het evenement en Waalre 100 willen hebben, klik dan op de onderstaande link:

Klik hier!

We zien u graag daar!

Adres: Kon. Julianalaan 19, 5582 JV Waalre

Datum en tijden: 17 september 2023 van ………

Entreeprijs: gratis toegang!

Maandag 18 september

Op 18 september zullen wij als stichting aanwezig zijn op de markt van Valkenswaard. Wij zijn zeker niet de enige die aanwezig zijn die dag. Ook club Wheels is die dag aanwezig op de markt, als club stellen ze veel verschillende voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog ten toon op de markt. Samen met club Wheels hopen we een duidelijk beeld te geven van hoe de bevrijding er uit zag 79 jaar geleden. De voertuigen geven een tast- en zichtbaar beeld van hoe de bevrijders Valkenswaard binnenkwamen. Als stichting staan we er met een stand en voorwerpen die te maken hebben met de bevrijding van Valkenswaard en Waalre. Het evenement sluit mooi aan op het fakkel defilé wat in de avond door Valkenswaard trekt, dit zal tussen 18:00 en 19:00 zijn,

We zien u graag daar!

Adres: markt Valkenswaard

Datum en tijden: 18 september 2023 van 11:30 tot 16:00

Entreeprijs: gratis toegang

Verwoeste tank van de Irish Guards op de luikerweg
Inwoners van Aalst begroeten de bevrijders
Engelse tank in Aalst aan de EIndhovenseweg
Previous
Next
error: Content is protected !!