Naam: Christianus Rijnders

Geboorte datum:            06-12-1918
Geboorte plaats:             Valkenswaard

Sterfdatum:                      12-06-1943
Plaats van overlijden:    Onbekend

De familie Rijnders woonde aan de Zeelbergscheweg 41 te Valkenswaard. Christianus was in dienst bij de marechaussee in Princenhagen bij Breda. De marechaussee kregen van de Duitse bezetters steeds meer opdrachten waar velen van hen niet mee eens waren. Zo moesten ze bijvoorbeeld onderduikers opsporen en arresteren.

Christianus kreeg steeds meer moeite met dit soort zaken en besloot dat hij zich wilde aansluiten bij het Nederlandse leger in Engeland. Deze reis zou via Frankrijk over de Pyreneeën richting Spanje gaan. Vanuit Lourdes stuurde hij nog een brief naar huis, en dit is het laatste teken van leven dat de familie nog ooit van hem heeft vernomen.

In 1943 kwamen er Duitsers naar het huis van de familie Rijnders op zoek naar Christianus. Op dat moment was er een onderduiker in het huis. Dit was een marechaussee die in Budel was gestationeerd met de naam Rijneveld. Deze had een relatie met Bets Rijnders. Zowel Rijneveld als vader Nol Rijnders gearresteerd.

Enkele dagen later kwamen de Duitsers wederom op zoek naar Christianus. Ze vonden de brief uit Lourdes en namen deze keer de dochters Stien en Bets in arrest. Ze werden allen in Vught gevangengezet en enige tijd vastgehouden. Vader en de dochters kwamen vlak voor kerst 1943 weer op vrije voeten. Rijneveld bleef vast zitten maar wist de oorlog wel te overleven.

Van Christianus werd nooit meer iets vernomen. In 1956 kreeg de familie bericht dat hij op 12-06-1943 in Frankrijk om het leven was gekomen.