Naam: Christianus Antonius Maria Retera

Geboorte datum:            17-11-1920
Geboorte plaats:             Eindhoven

Sterfdatum:                      15-08-1944
Plaats van overlijden:    Eindhoven

Christianus had tijdelijk onderdak met zijn vrouw en zoontje bij “Vrouwtje de Wit” aan de Dommelseweg 91 te Valkenswaard.

Toen het Duitse vliegveld in augustus 1944 wederom werd gebombardeerd door de geallieerden, vielen er ook bommen in Eindhoven. In de omgeving van de Sint Trudokerk vielen negen dodelijke slachtoffers. Eén hiervan was Christianus Antonius Maria Retera uit Valkenswaard. 

Christianus werkte voor Philips in Eindhoven. Gedurende de oorlog was hij vanwege de Arbeidseinzats  naar Duitsland gestuurd. Daar was hij erg vermagerd en verzwakt waarop de Duitsers hem terug naar Nederland stuurden. Hier herpakte hij zijn werk bij Philips al snel weer op. Gedurende het bombardement was hij in de schuilkelder vlak bij de Sint Trudokerk in Eindhoven. Daar kwam een jonge vrouw met een baby binnen die eigenlijk in een andere schuilkelder had moeten schuilen. Christianus bood aan om naar die andere schuilkelder te gaan en de familie van de vrouw te vertellen waar zij was. Dit zodat de vrouw met haar baby in de schuilkelder konden blijven. Christianus is nooit bij de andere schuilkelder aangekomen. Hij raakte zwaargewond in de buurt van de kerk en is aan zijn verwondingen op 23-jarige leeftijd overleden. Hij liet een vrouw en een zoontje van twee achter.