Naam: Hendrikus Pas

Geboorte datum:            03-04-1873
Geboorte plaats:             Borkel en Schaft

Sterfdatum:                      26-09-1944
Plaats van overlijden:    Eindhoven (Sint Josephziekenhuis)

Vlak na de bevrijding in de avond van 19 september 1944, vierde de familie pas de verjaardag van Bert Pas. Op dat moment vallen er twee granaten op het huis van de familie. Hierbij overlijd Maria Pas. Vader Hendrikus Pas (ook wel bekend als meester Pas) raakt gewond aan zijn benen. Twee andere kinderen Pas raken slechts licht gewond. Joseph Frencken uit Waalre die op visite is, is ook op slag dood. De marechaussee Bloemert uit Eersel die eveneens op bezoek is raakt ook gewond.

De gewonden worden naar de kelder gebracht bij de buren, de familie Baken. Hier worden zij verzorgd en de volgend ochtend wordt hulp ingeschakeld. Met behulp van de Britten wordt Meester Pas met een jeep richting de Luikerweg (N69) gebracht. Dit wel met enige moeite omdat de Duitsers op 18 september de brug tussen Borkel en Schaft hebben laten springen. Bij de Luikerweg werd Meester Pas overgeladen in een rode kruis wagen van de Britten en hiermee naar het Sint Josephziekenhuis vervoerd.

In het ziekenhuis is het erg druk met slachtoffers van de zowel de bevrijding als het bombardement op Eindhoven in de avond van 19 september. Op 26 september 1944 overlijd Meester Hendrikus Pas aan zijn verwondingen.