Oberndorf

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden Nederlandse mannen en vrouwen gedwongen om in Duitsland te werken als onderdeel van de Arbeidseinsatz. Ook uit Valkenswaard en Waalre werden vele mannen naar Duitsland gestuurd, voornamelijk sigarenmakers. Door een tekort aan tabak was de sigarenindustrie vrijwel stilgevallen, waardoor zij extra kwetsbaar waren voor gedwongen tewerkstelling.

Een van de plaatsen waar een groot aantal mannen uit onze regio terechtkwam, was Oberndorf am Neckar, een stadje in Zuid-Duitsland. Hier bevonden zich de wapenfabrieken van Mauser, waar zij onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken aan de productie van vuurwapens voor het Duitse leger. Het was zwaar, gevaarlijk werk, en de leefomstandigheden waren ronduit slecht.

De situatie werd nog schrijnender in 1943, toen een tyfusepidemie uitbrak in Oberndorf. Door de slechte hygiëne, het gebrek aan medische zorg en de ondervoeding verspreidde de ziekte zich razendsnel onder de dwangarbeiders. Onder de slachtoffers bevonden zich ook mannen uit Valkenswaard en Waalre, die de ziekte niet overleefden en ver van huis overleden.

Hoewel ook op andere plekken inwoners uit onze dorpen werden tewerkgesteld, heeft de periode in Oberndorf een diepe indruk achtergelaten. De verhalen van dwangarbeid, ontberingen en verlies blijven een belangrijk onderdeel van onze lokale oorlogsgeschiedenis. Door deze geschiedenis te blijven vertellen, eren we niet alleen de slachtoffers, maar zorgen we er ook voor dat hun lot niet wordt vergeten.

Hieronder ziet u foto’s en documenten die een relatie hebben met de Arbeidseinsatz in Oberndorf am Neckar. Mocht u aanvullende informatie hebben over de foto’s of zelf nog afbeeldingen hebben die hieronder niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 

Documenten/ Attributen

Mee teruggebrachte ansichtkaarten.