Naam:                               Maria Antonetta Hurkens

Geboorte datum:            09-06-1938
Geboorte plaats:             Eindhoven

Sterfdatum:                      13-09-1944
Plaats van overlijden:    Waalre (Aalst)

Nadat de Britse legers op 10 september 1944 de Nederlandse grens ten zuiden van Valkenswaard hadden bereikt, zwelde het oorlogsgeweld in de regio aan. De Duitsers richtte hun verdedigingen in en de Britten bestookten deze met hun vliegtuigen en artillerie.

In de avond van 13 september probeerden de Britten de Duitse stellingen ter hoogte van het riviertje de tongelreep op de grens van Eindhoven en Aalst onder vuur te nemen. De granaten misten echter doel en vielen in de bebouwde kom van Aalst.

Marietje woonde met haar ouders en oudere broertje in de Emmastraat in Aalst. Een Britse granaat raakte het huis waarbij de hele pui eruit werd geblazen. Marietje raakt hierbij dodelijk gewond.

Marietje was niet het enige dodelijke slachtoffer die avond. Op het moment dat de granaten vielen waren de heer Henricus van der Sande en zijn vrouw Cornelia Sanders in de tuin van hun woning in de Gestelsestraat aan het wandelen. Een Engelse granaat viel vlak bij het echtpaar en ze waren op slag dood. Verder waren er nog vele gewonden en veel schade in het dorp.

Als de mis voor Marietje werd gehouden op 17 september, vloog er een granaat door de kerk. Niet veel later zou het dorp bevrijd zijn.