Naam: Petrus Henricus van Gerwen

Geboorte datum:            20-08-1930
Geboorte plaats:             Valkenswaard

Sterfdatum:                      19-09-1944
Plaats van overlijden:    Eindhoven

Het gezin van Gerwen woonde met hun twee kinderen op de DIjkstraat 57a te Valkenswaard.

Enkele dagen voor de bevrijding van Valkenswaard kreeg Petrus last van buikpijn. Slechts enkele dagen later werd het huis van de familie Van Dijk aan de Dijkstraat te Valkenswaard zwaar getroffen door Engels artillerievuur.  

Door de schade werd de familie, bestaande uit vader, moeder, dochter Maria van 6 jaar oud en de zieke 14 jarige Petrus, gedwongen het huis te verlaten.  De heftige beschietingen hielden aan rond de bevrijding en bezorgden de kinderen Van Gerwen veel angst. De buikpijn van Piet werd ook steeds ernstiger en zijn gezondheid ging hard achteruit. Na de bevrijding van Valkenswaard brachten de Engelse militairen op 19 september de zieke jongen naar het ziekenhuis in Eindhoven. Zijn vader vergezelde hem. In het ziekenhuis onderging Petrus een operatie waarbij zijn blindedarm werd verwijderd. De vader van Petrus ging hierna terug naar Valkenswaard om de familie te vertellen dat de operatie van zijn zoon geslaagd was.

Die avond toen het Duits bombardement uitbrak was er grote chaos en paniek in Eindhoven en de ziekenhuizen. Petrus die erg angstig was voor de bombardementen is op enig moment aan de aandacht van het ziekenhuispersoneel ontsnapt en had zich verstopt. Toen men Piet weer had gevonden was de jongen reeds overleden aan de complicaties die hij door zijn vlucht aan zijn wond had opgelopen.

Toen de vader de volgende ochtend bij het ziekenhuis terugkeerde lag de jongen reeds opgebaard in het lijkenhuisje.  De familie bracht het lichaam met behulp van een kruiwagen terug naar Valkenswaard, waar hij werd begraven.