Duitse Slachtoffers

Het inventariseren van de Duitse slachtoffers rondom de Bevrijdingsdagen is een stuk lastiger als dat van de geallieerden.

In de dagen rondom de Bevrijdingsdagen waren de Duitsers vaak haastig georganiseerd en is er minder op papier vast gelegd. Mede omdat de Duitsers teruggeslagen werden door de bevrijders zijn ook niet alle slachtoffers goed geregistreerd. Ook de geallieerden bekommerde zich niet echt om de gesneuvelde Duitsers en de Nederlandse burgers wilden er vaak ook niet veel van weten. Er zijn rapporten bekend waarop de burgers klagen over de slechte veldgraven van de Duitsers om hygiënische redenen, en met het verzoek de graven te verwijderen.

Aan de hand van vele archieven en overbrengingsrapporten, heeft de stichting in samenwerking met Richard Schoutissen (www.oorlogsslachtoffers.nl) toch een behoorlijke lijst aan kunnen leggen van Duiters, die rondom de gemeenten zijn gesneuveld. Uit verschillende rapporten blijkt dat diverse graven vanuit Valkenswaard zijn overgebracht naar de militaire begraafplaats in Mierlo. Enkele jaren later zijn deze graven weer overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Toch vermoeden we dat onze lijsten niet compleet zijn. Van diverse ooggetuigenverklaringen hebben we kunnen afleiden dat de Duitsers zelf ook al veel slachtoffers met vrachtwagens hebben afgevoerd.

Verder bleken er nogal wat spelfouten en data fouten in diverse rapporten te zitten wat het identificeren van de juiste militairen niet altijd makkelijk maakt. Hieronder ziet u graven op de begraafplaats in Ysselsteyn die we geïdentificeerd hebben als afkomstig van de bevrijding van onze gemeenten.