Naam: Johannes Henricus Cornelis Cleven

Geboorte datum:            14-02-1920
Geboorte plaats:             Valkenswaard

Sterfdatum:                      15-12-1943
Plaats van overlijden:    Eindhoven (Sint Jozef ziekenhuis)

Het gezin Cleven woonde met 7 zonen en 1 dochter op de Unastraat 25.

Johannes en zijn oudste broer Sjaak werkte bij de Hofnar sigarenfabriek. Broer Harrie werkte bij de Willem II sigarenfabriek. Vanwege het tekort aan tabak waren de sigarenmakers al snel aan de beurt voor de Arbeitzeinsatz in Duitsland. Vanuit de Hofnar fabriek ging de eerste lichting sigarenmakers al in juni 1942 richting Oberndorf. Daar werden zij tewerkgesteld om te gaan werken in de wapenfabrieken van Mauser. Johannes zat ook bij deze eerste lichting die richting Oberndorf ging. 

De omstandigheden in de arbeiderskampen in Duitsland waren vaak erbarmelijk. Naast het gevaar van de geallieerde bombardementen ontbrak het vaak aan voldoende voedsel en hygiëne. Omdat Jo wilde trouwen mocht hij in oktober naar huis voor zijn huwelijk. Op 18 oktober 1942 arriveerde hij thuis en 3 dagen later trad hij in het huwelijk met Wilhelmia Goverdina Maria Klink. Johannes was nu gelukkig maar kreeg al snel een oproep om terug te keren naar Duitsland. Op 17 november vertrok Johannes weer naar Oberndorf. De sigarenmakers keerde in december nog terug voor het kerstverlof maar in januari 1943 moesten ze weer richting de Mauserfabrieken.

Johannes had erg heimwee naar huis en zijn vrouw en zijn gezondheid begon ernstig te verslechteren. Ondertussen was zijn vrouw in verwachting en mocht Johannes vanwege dit feit en zijn gezondheid naar Valkenswaard terugkeren. Hier kwam hij op 7 augustus aan, 5 dagen na de geboorte van zijn zoon. Hoewel Johannes nu thuis was verergerde zijn ziekte en werd hij op 6 december 1943 in het Sint Jozef ziekenhuis te Eindhoven opgenomen. Op 15 december 1943 bezwijkt Johannes aan zijn ziekte.