Naam: Hendricus Antonius Jacobus Broekx

Geboorte datum:            24-11-1910
Geboorte plaats:             Valkenswaard

Sterfdatum:                     April 1945
Plaats van overlijden:    Kamp Harungen, Duitsland

Hendricus woonde bij het uitbreken van de oorlog met zijn gezin in Neerpelt, België. Hij was daar een zelfstandig architect. In 1942 kreeg hij een betrekking op het kantoor van de plaatselijke bureauhouder van de provinciale voedselcommissaris te Heeze. 

Vanwege de grote reisafstand naar België vestigde hij zich weer in Valkenswaard. Hendricus trok in bij zijn tante, weduwe Swinkels-Feijen, aan de Luikerweg nr. 18. De vrouw en kinderen van Hendricus bleven in Neerpelt. De broer van Hendricus, Jacobus, nam zijn intrek bij het gezin. Jacobus was een actief lid van het Belgische verzetsgroep “De witte brigade” en werd op een gegeven moment gezocht door de Duitsers. Bij een inval bij het gezin Broekx te Neerpelt werd Jacobus niet gevonden. De Duitsers vermoede dat hij zich schuil hield. Hendricus verbleef s’nachts regelmatig bij zijn vrouw en werd hierbij aangehouden in plaats van Jacobus. Hij werd overgebracht naar de gevangenis in Hasselt. Op 19 juni 1944 werd Hendricus vanuit Brussel overgebracht naar het concentratiekamp Buchenwald. 

Volgens de rapporten is hij hier enkele malen ziek geworden. Zo wordt er op 7 december 1944 gemeld dat hij diaree en koorts heeft. Uiteindelijk zou hij ergens in April 1945 overlijden.