Naam: Wilhelmus Cornelis Gerardus van den Berk

Geboorte datum:            23-04-1923
Geboorte plaats:             Best

Sterfdatum:                      29-01-1945
Plaats van overlijden:    Krefeld

Wilhelmus (willie) is in 1936 samen met zijn ouders verhuisd van Best naar Valkenswaard. Het gezin ging daar aan de Eindhovensweg op nr. 264. Hier zat het Café-Restaurant het oude Wandelpark. Op enig moment is Willie naar Duitsland vertrokken om te gaan werken. Volgens de berichten is hij daar bij een “Fliegerangriff”  (vliegtuig aanval) gesneuveld.

Willie is gestorven in Krefeld, is het aannemelijk dat hij (op dat moment) werkzaam was in de Deutsche Edelstahlwerke fabriek. Deze fabriek was meerdere malen het doelwit van Geallieerde bombardementen. De Deutsche Edelstahlwerke bestaat nog steeds en maakt roestvrijstalen producten/oplossingen. 
 Willie (Willy) was niet getrouwd maar heeft zijn ouders en broers en zussen achtergelaten. 


Andere fabrieken waar veel dwangarbeiders werkten waren de fabrieken van Mauser. De Mauserfabrieken (vestigingen in Oberndorf am Neckar, Berlijn-Wittenau en Karlsruhe) groeiden door het Nazi regime explosief uit. 
In de latere oorlogsjaren hadden de Mauserfabrieken ook nood vestigingen elders (Sudetenland). 
Men schat in dat in het laatste oorlogsjaar, de helft van de arbeiders niet uit Duitsland afkomstig was. Bij de Mauserfabriek  werden o.a. wapens gemaakt voor het Duitse leger (geweren, pistolen en kanonnen). Maar ook karabijnen, het modernere 20 mm geschut (FLAK), vliegtuigmitrailleurs en vlammenwerpers. 
Vanuit Valkenswaard zijn veel mannen (werkzaam voor  de sigarenfabriek) op 5 juni 1942 vertrokken naar Obernsdorf. Ook in Obernsdorf waren de omstandigheden slecht doordat de mannen dicht op elkaar zaten, hygiene slecht was en veel uren moesten werken en verzwakt raakten, konden luizen en typhus huishouden en veel slachtoffers maken. 
 Een nabestaande vertelde dat zijn vader na terugkeer uit Obernsdorf am Neckar heeft verteld  dat de inwoners van Oberndorf am Neckar de valkenswaardse mannen soms opwachten en hun brood gaven. In Oberndorf am Neckar is een momument opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen dwangarbeiders.
De Mauserfabrieken bestaan nog steeds. Zij maken tegenwoordig jachtwapens en boordwapens voor gevechtsvliegtuigen.