Naam: Antonius Josephus van den Berg

Geboorte datum:            01-04-1913
Geboorte plaats:             Erp

Sterfdatum:                      17-09-1944
Plaats van overlijden:    Valkenswaard

Arnoldus Martinus van den Berg woonde met zijn vrouw Johanna Maria en hun kinderen op de markt 36 van Valkenswaard. Naast het huis was het politiebureau, waarin gedurende de oorlog het Ortskommandantur was gevestigd. Vader Arnoldus en moeder Gerarda van Lieshout kregen samen 13 kinderen. Een zoon genaamd Johannes Hendricus was in 1940 gemobiliseerd en overleed in 1942 aan een gesprongen blinde darm in het oude binnenziekenhuis te Eindhoven. 

Johanna was al vroeg weduwe en bracht gedurende de oorlog neergekomen piloten onder. Ook in het huis op de markt werden vliegers verzorgd. Dit natuurlijk niet geheel zonder gevaar. Zo kwam het eens voor dat er bij de familie een geallieerde vlieger in de tuin was, terwijl er in de tuin ernaast ook Duitsers waren.

Als er op 17 september 1944 beschietingen plaatsvinden in verband met de aanstaande bevrijding, bevindt Antonius, de oudste jongen van het gezin, zich in de tuin. Vlak bij hem komt een Britse granaat neer en Antonius komt hierdoor te overlijden. Hij werd slechts 31 jaar oud.